Kraamverzorgster Connie van den Broeke (op de foto) vertelt in Zwanger & Zo de podcast #1 Corona en Zwangerschap over hoe het is om in deze tijd kraamverzorgster te zijn. “We laten de gezinnen zo veel mogelijk zelf doen. We kijken heel veel toe en we geven heel veel tips. We moeten heel zuinig zijn op de gezinnen, maar ook op onszelf en daarom staat de hygiene natuurlijk voorop. We zijn nu de oren en de ogen van de huisartsen en de verloskundigen. Ze komen normaliter op dag 4 of 5 voor de hielprik en de gehoortest. Nu wordt alleen de hielprik gedaan en de gezinnen krijgen op een later tijdstip pas te horen wanneer ze voor de gehoortest kunnen komen. Wij zijn nu eigenlijk de enige steunpilaar in het gezin, maar dat gaat ook anders dan anders. Normaal geef ik wel eens mijn schouder aan de kraamvrouw, om uit te huilen, maar dat kan nu natuurlijk ook niet.”

Bezoek mag vanwege de Coronamaatregelen niet meer langskomen. Connie bedacht zich dat als mensen niet meer in huis kunnen komen, ze nog wel langs het huis kunnen lopen en door het raam heen toch de kleine kunnen zien. “Toen we een tijdje terug te horen kregen dat we geen kraambezoek meer mochten ontvangen, zat ik aan tafel. En ik dacht aan de opa’s, oma’s, ooms,  tantes, broers en zussen: iedereen wil natuurlijk de baby bewonderen. De gezinnen zijn trots en willen de baby natuurlijk graag laten zien. Ik dacht aan manieren om het probleem op te lossen. Even bellen of een filmpje sturen had natuurlijk gekund, maar het is niet zo echt als langskomen om de baby te bewonderen. Bij het gezin waar ik toen aan het kramen was, hadden we enorm mooie ramen. Ik bedacht om de box ervoor te schuiven. Het was toen lekker weer, dus de kleine lag fijn in de zon. Zo kon iedereen komen kijken op een moment dat het ons paste.”

Één van de kraamgezinnen van Connie ontvangt (k)raambezoek.

“We hebben een bericht gestuurd naar familie en kennissen en even later kwamen de eerste bewonderaars al voor het raam. Het is als gezin natuurlijk toch best fijn als je je trots toch even kunt laten zien aan je familie, vrienden en bekenden. Het sloeg natuurlijk enorm aan. De raamvisite is natuurlijk niet de perfecte manier om je kindje te laten zien, maar het is toch een klein lichtpuntje in deze toch best lastige kraamtijd.”

“De ouders vinden de visite natuurlijk best fijn.  Ze krijgen toch een beetje de aandacht die ze willen. Ik was vanmorgen bij een gezin die gebeld werd of ze bezoek wilden ontvangen. Dat was natuurlijk van harte welkom. We hebben beschuit met muisjes en een kopje koffie buiten gezet. Dan komen ze even een minuutje of 10 kijken en wat kletsen door het raam. Daarna gaan ze weer weg, maar het is voor het gezin echt even iets om naar uit te kijken, omdat het verder best stil is in deze kraamtijd.”

Beluister hieronder de aflevering. Het interview met Connie hoor je vanaf 23:48.

Leave a Reply