Het is 19.09 uur als ik op schrik van de ringtoon van mijn telefoon die door de kamer heen schalt. Bang om ooit een telefoontje van de verloskundige te missen, zorg ik er altijd voor dat het geluid zo hard mogelijk staat. Ik neem op en hoor dat de verloskundige al in de auto zit. ‘Geek, spring in je auto, mevrouw Y heeft gebeld en ze denkt dat het niet lang meer gaat duren.’

Door verloskundige Geke Beckerman

Terwijl de verloskundige een adres doorgeeft en aangeeft dat het om een derde kindje gaat, gris ik mijn vooraf gesmeerde brood uit de koelkast en gooi ik de deur achter mij dicht.
Ik weet dat ik haast moet maken. Bevallingen van een derde kindje kunnen nu eenmaal snel gaan. Op zulke momenten zit het verkeer op de een of andere manier nooit mee. In de plaats waar ik stage loop komt het nog wel eens voor dat je op een provinciale weg achter een vrachtwagen of tractor rijdt.. Wanneer ik de tractor eindelijk weet in te halen, trap ik het gaspedaal even goed in. Geen zorgen hoor, de adrenaline die op zo’n moment door je aderen giert zorgt er gelukkig ook voor dat je extra alert bent op de weg.

Aangekomen bij het gezin loop de buurvrouw net de stoep op. Ze lacht en zegt: ‘’Ik denk niet dat ze voor je open doen hoor.’’ Gelukkig heeft de verloskundige de deur voor mij op een kier gezet. Als ik boven kom blijkt dat ik geen minuut langer achter die tractor had moeten blijven hangen. De verloskundige roept ‘’Trek je handschoenen aan!’’. Ik laat m’n tas vallen, gooi m’n jas in de hoek en gris uit de verlostas snel een paar handschoenen. Terwijl ik m’n vingers langs het stugge latex duw, hoor ik mezelf al coachen. ‘Duw maar, duw maar, duw maar…. Zuchten, zuchten!’ Nog geen minuut later licht er een blakend roze dametje op de borst van mama.

Terwijl papa met zijn handen op zijn hoofd en met grote ogen staat bij te komen van de wel hele snelle geboorte van zijn dochter, kijken de verloskundige en ik elkaar lachend aan. Ik denk hardop: ‘’Hier komt dus de uitdrukking ‘’een baby vangen’’ vandaan!’’

Deze blog verscheen eerder op Life of a Midwife, de blog van verloskundigen Solange Candeias en Geke Beckerman.

Geke Beckerman

Geke Beckerman

Ik ben Geke, 23 jaar en in juli 2019 afgestudeerd als verloskundige. Na vier te gekke jaren in Rotterdam, werk ik sinds mijn afstuderen met veel plezier bij Zuiver Verloskundigen in Ede. Toekomstige ouders coachen en zorg verlenen in de leuke, maar soms ook spannende periode van zwangerschap en geboorte, geeft mij elke dag een flinke dosis positieve energie!

Leave a Reply