Natuurlijk, een torenhoge motivatie, een flinke stapel boeken en een handige woordkeus in je communicatie zijn allemaal fijn als je start aan de opleiding tot verloskundige. Toch zijn er wat minder voor de hand liggende dingen, die niemand mij van te voren had vertelt, die ik pas écht onmisbaar vond. Een inkijkje in het lijstje van de dingen waar ik de afgelopen vier jaar heel blij mee ben geweest!

Door verloskundige Geke Beckerman

Het vermogen om overal en op elk moment te kunnen slapen
Om 03.15 uur je bed uit en om 16.00 uur ’s middags je kamer weer binnen stappen is niet heel ongebruikelijk in de verloskunde. Was je van plan om vannacht weer de dienst mee te doen? Dan is het wel handig om de kostbare uren die je hebt, snel even je ogen dicht te doen. Op elk moment van de dag (licht of donker) en op elke plek (ook op een harde onderzoeksbank van de praktijk) kunnen slapen is dan iets waar je echt voor in je handen mag knijpen.

Vrienden om ongegeneerd alle verhalen te vertellen
De verloskunde is prachtig, maar soms ook best intens. Eerder schreef ik daarom al over ‘de verloskundige bubbel’. Heerlijk vind ik het daarom om alles van me af te praten! Natuurlijk wel tactisch, met oog voor de privacy van de cliënt en je beroepsgeheim. Onmisbaar vind ik ook m’n vrienden buiten de verloskunde, die alle verhalen over huilende baby’s en zwangerschapskwaaltjes zo nu en dan een halt toe roepen. Fijn dat zij die bubbel af en toe laten knappen!

TO DO LIST WhatsApp groep met mezelf
Hè?! Hoor ik je denken. Ja, precies. Dat dacht ik ook toen een vriendinnetje hier mee aan kwam zetten, maar eerlijk: ik wil niet meer zonder. Eerder had ik overal briefjes, kladpapiertjes en lijstjes liggen of opgeslagen staan op m’n telefoon. Nu staan ze allemaal heel overzichtelijk in één overzicht, bovenaan in de app die ik het meeste open. Stap 1: maak een groep aan met een vriend die je even inlicht. Stap 2: verwijder hem/haar uit de groep. Stap 3: pin de groep vast bovenaan je gesprekken. Tip: kies als groepsafbeelding iets dat je motiveert! Voor mij is dat op dit moment een vakantie foto.

Spaargeld of de mogelijkheid om wat geld op zij te zetten
Of je dit nu doet door te werken, te lenen of je wat geld van je ouders hebt meegekregen (ik deed het allemaal), het is als VIO noodzakelijk om wat spaargeld op je rekening te hebben staan. In het eerste jaar gaf ik m’n geld uit aan meubels en boeken en in het tweede jaar vroeg ik (heel tactisch!) m’n eerste hechtset en m’n stethoscoop voor m’n verjaardag. Om de kosten een beetje te spreiden kocht ik in het derde jaar alvast mijn bloeddruk meter (€70,-) en m’n doptone (apparaatje waarmee je naar het hartje van de baby luistert, €450,-). Het vierde jaar was het feest: ik kocht een auto (onmisbaar bleek later bij m’n stage in Zeeland, €2850,-), kreeg m’n visitetas (😍) voor m’n verjaardag en binnenkort zal ik m’n verlostas (met alle spoedattributen) aanschaffen. Ai….

Waar had jij echt niet zonder gekund tijdens je studie?

Deze blog verscheen eerder op Life of a Midwife, de blog van verloskundigen Solange Candeias en Geke Beckerman.

Geke Beckerman

Geke Beckerman

Ik ben Geke, 23 jaar en in juli 2019 afgestudeerd als verloskundige. Na vier te gekke jaren in Rotterdam, werk ik sinds mijn afstuderen met veel plezier bij Zuiver Verloskundigen in Ede. Toekomstige ouders coachen en zorg verlenen in de leuke, maar soms ook spannende periode van zwangerschap en geboorte, geeft mij elke dag een flinke dosis positieve energie!

Leave a Reply