Het is 31 december 2019, kwart voor zes ’s middags, als ik over een mistige A1 van Hilversum naar Ede rijdt. Na vanochtend nog een laatste spreekuur te hebben gedraaid ben ik naar vrienden gereden om hen vast een goede jaarwisseling te wensen en m’n vriend een kus te geven. Vanavond om twaalf uur gaat dat niet lukken, want ik heb dienst in Ede en Hilversum is dan net een tikkeltje te ver weg. Geen probleem, wat mij betreft. Werken op feestdagen hoort er nu eenmaal bij en bovendien ben ik rond Kerst meerdere dagen vrij geweest.

Door verloskundige Geke Beckerman

ALSOF HET ZO MOET ZIJN
‘De laatste uren van 2019!’ roept NPO Radio 2 DJ Ruud de Wild door mijn radio voordat hij even voor zes ‘God Only Knows’ van The Beach Boys aankondigt op nummer 59. Ik glimlach. Zo’n beetje heel december roep ik al dat ik graag wil werken met Oud & Nieuw. Niet alleen dienst, maar echt aan de slag. Een mooie bevalling begeleiden rond twaalf uur, zou dat niet gaaf zijn? Even voordat ik de auto in stap belt Mirjam: ‘Zorg dat je nog even iets eet voordat je de dienst in gaat, je mag zo meteen aan de slag’. Alsof het zo moet zijn.

Een half uur later parkeer ik m’n auto in een mistige, maar nog rustige straat. In de verte klinkt al wel het nodige geknal. In de auto at ik een deel van de hapjes van het Oud & Nieuw feestje in Hilversum. Wat voor feestje wordt het hier vanavond? Ik klop op de deur en vraag me direct af waarom ik eigenlijk niet gewoon aanbel. Automatisme als ik weet dat het om een tweede kindje gaat, denk ik. De aanstaande ouders zijn ontspannen. Het is een week na de uitgerekende datum en ze kijken er naar uit om kennis te maken met de kleine spruit. Ik neem de dienst over van Mirjam en wens haar een fijne oudjaarsavond.

EEN GOED TEAM
Deze aanstaande ouders heb ik in juli dit jaar voor het laatst gezien, tijdens m’n allerlaatste stageweek bij Zuiver voor mijn afstuderen. We spreken wensen van de bevalling door, ik zet m’n spullen klaar voor een thuisbevalling en we kletsen wat tussen de weeën door. Dat afstuderen was absoluut het hoogtepunt van mijn 2019. Wordt dit kindje nog een hoogtepunt van 2019, of de eerste verrassing van 2020? Heel beheerst worden de steeds krachtiger wordende contracties weggezucht. Eerst in bed, later in bad. Omdat vader en moeder een perfect team vormen, ben ik niet van grote toegevoegde waarde. Samen met de inmiddels gearriveerde kraamverzorgster luister ik beneden even naar de Top2000 terwijl ik vast wat administratie doe. Zachtjes mompel ik mee met ‘Het Dorp’ van Wim Sonneveld op nummer 25.

EERSTE MUISJES VAN 2020
De weeën worden krachtiger en de aanstaande moeder krijgt het zwaarder. Even na half elf wordt een blakende, gezonde zoon geboren. Thuis, in hun eigen bed, in een vertrouwde slaapkamer. Wat ben ik blij dat thuisbevallingen bij ons nog aan de orde van de dag zijn! Buiten gaat het vuurwerk al flink te keer, en papa grapt liefkozend tegen zijn pasgeboren zoon: ‘Ja lieverd, vanaf nu is het altijd feest op jouw verjaardag!’. Als alles rondom de bevalling geregeld is, maakt de kraamverzorgster beschuit met muisjes en zetten we koffie. Nog maar een paar minuten voor twaalf! We zetten de radio aan om de laatste seconden van 2019 samen af te tellen, en dan is het zover. Een nieuw jaar! Een nieuw decennium en bovenal: een gezonde nieuwe wereldburger.

Na een kort nachtje ontbijt ik de volgende ochtend in de auto met wat oliebollen en appelflappen. Traditiegetrouw eet ik op nieuwjaarsdag alleen overgebleven versnaperingen én de boerenkool van m’n oma. Ik kijk in m’n achteruitkijkspiegel en zeg hardop tegen mezelf: 2020 wordt een goed jaar! Daar is alleen gisteravond al de eerste aanwijzing voor geweest. ♡ Geke

Deze blog verscheen eerder op Life of a Midwife, de blog van verloskundigen Solange Candeias en Geke Beckerman.

Geke Beckerman

Geke Beckerman

Ik ben Geke, 23 jaar en in juli 2019 afgestudeerd als verloskundige. Na vier te gekke jaren in Rotterdam, werk ik sinds mijn afstuderen met veel plezier bij Zuiver Verloskundigen in Ede. Toekomstige ouders coachen en zorg verlenen in de leuke, maar soms ook spannende periode van zwangerschap en geboorte, geeft mij elke dag een flinke dosis positieve energie!

Leave a Reply