Terwijl iedereen wordt geadviseerd om thuis te blijven, kinderen niet meer naar school kunnen en horeca gelegenheden tot hun spijt de deuren dicht moeten houden, wordt ook ons dagelijkse leven in de verloskunde behoorlijk beïnvloedt door het Corona virus. Want hoewel de wereld stil lijkt te staan, draait de verloskunde ‘gewoon’ door. Kinderen zullen er altijd geboren blijven worden. Ook tijdens de uitbraak van een virus. En dus gaat ons werk inderdaad door, maar niet helemaal gewoon.

Door verloskundige Geke Beckerman

ZOVEEL MOGELIJK TELEFONISCH
Om onze cliënten én onszelf te beschermen, wordt cliëntencontact zo veel mogelijk vermeden. Nu pas beseffen we hoeveel mensen we eigenlijk zien en aanraken op een dag. Natuurlijk kan je geen bevalling telefonisch begeleiden, maar er wordt wel kritisch gekeken naar welke zorg medisch noodzakelijk is. Kraamvisites en het beantwoorden van vragen in de zwangerschap doen we telefonisch, op de praktijk zien we iemand alleen kort om even bloeddruk te meten en uitwendig onderzoek te doen (groei beoordelen, hartje luisteren). We merken dat cliënten ontzettend begripvol reageren, waarvoor dank! Want we snappen dat het écht niet leuk is dat je partner niet mee mag komen naar de eerste echo, of dat je liever wat vaker het hartje zou willen luisteren.

TOT ZOVER HET AVONTUUR
Minder zorg gerelateerd, niet minder vervelend: Solange haar toffe reis naar Nepal en Thailand komt ook tot een einde. De Nederlandse ambassade adviseert actief om terug naar Nederland te komen, nu er nog vluchten landen op Schiphol. Hoe dat zich komende weken ontwikkelt, weet nu nog niemand. Dag avontuur, dag vakantie.

HELP ELKAAR EEN HANDJE
Ondanks dat de wereld een beetje stil lijkt te staan, draaien wij, net als alle andere toppers in de zorg door. We doen er alles aan om besmetting, en daarmee uitval te voorkomen. We vergaderen online en in de regio zijn veel mensen druk met het maken van protocollen en nieuwe richtlijnen. Hoe benader je een zieke zwangere? En wat als verloskundigen uitvallen en spoedeisende zorg niet meer gewaarborgd is? Hoe kunnen we als praktijken, als verloskundige keten elkaar dan helpen? Het is een gekke tijd, maar vergeet niet dat crisis ook het beste in de mens naar boven haalt. We zijn hier op de wereld, om elkaar te helpen. Niet waar? Een mooi initiatief hiervoor is: www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl. Wat kan jij voor een ander doen?

Deze blog verscheen eerder op Life of a Midwife, de blog van verloskundigen Solange Candeias en Geke Beckerman.

Geke Beckerman

Geke Beckerman

Ik ben Geke, 23 jaar en in juli 2019 afgestudeerd als verloskundige. Na vier te gekke jaren in Rotterdam, werk ik sinds mijn afstuderen met veel plezier bij Zuiver Verloskundigen in Ede. Toekomstige ouders coachen en zorg verlenen in de leuke, maar soms ook spannende periode van zwangerschap en geboorte, geeft mij elke dag een flinke dosis positieve energie!

Leave a Reply