Eerst een beetje rommelen, dan regelmatige, steeds krachtiger wordende weeën en vervolgens precies zoals het boekje voorschrijft een centimeter per uur ontsluiten. Bij 10 cm eventueel wachten op persdrang (het gevoel te moeten poepen), daarna een uur/anderhalf uur persen bij een eerste kindje en is de weg al een keer eerder gebaand, dan gaat het vaak een stukje sneller. Hatsieflatsie, tot zover uw spoedcursus ‘een normale bevalling’.

Door verloskundige Geke Beckerman

Zo lastig is het allemaal niet, die verloskunde. Gaat het dan echt altijd zo? Nee, natuurlijk niet. En ook als het wel zo gaat, zijn er vaak nog veel bijkomende factoren. Hoe is het hartslag van de kleine? De draagkracht van moeder? Is de pijn goed op te vangen? Hoe is het bloedverlies? Zijn de vliezen al gebroken? De boekjes in de verloskunde zijn leuk, maar de clichés nog veel leuker: ‘elke bevalling is anders’.

Hoewel veel moeders hun bevallingsverhalen graag met elkaar vergelijken, verloopt toch iedere ontsluitings- of uitdrijvingsfase anders. Niet zo gek ook, want er wordt een heel ander mensje geboren. Groter, kleiner, gezond of met de nodige zorgen. Thuis, in het ziekenhuis, misschien zelfs wel onderweg. Ik vind het dan ook vaak stiekem een beetje grappig als mensen vragen ‘’maar mevrouw, hoort dit dan zo?’’. Wat hoort er dan eigenlijk in de verloskunde? Is er iets van een ‘normale’ bevalling?

Natuurlijk hebben we richtlijnen en weten we wanneer iets echt buiten en boekje gaat, wanneer de hartslag van de baby wel of niet acceptabel is of wanneer de baring echt niet vlot. We zitten niet voor niets minstens vier jaar op school natuurlijk ; Dat het elke keer anders gaat, is precies het gene dat ik zo leuk vind aan dit vak. Het vraagt namelijk van je om continu na te blijven denken en je beleid af te stemmen op de individuele zwangere en haar partner. Misschien doen we iets normaal gesproken wel zo, maar vraagt deze zwangerschap om een andere aanpak, of beter nog: vraagt de zwangere of haar partner om een ander beleid. Samen zoeken naar de meest optimale zorg voor moeder, partner en kind. Dat is het leukste wat er is.
En die normale bevalling dan?

Tja, zie het maar als een grote tekening. Zo groot dat je wel buiten de lijntjes kán kleuren, maar dat je zoveel verschillende kanten op kan gaan met je potlood, dat het vaak wel even duurt voordat je die grens bereikt hebt.

Deze blog verscheen eerder op Life of a Midwife, de blog van verloskundigen Solange Candeias en Geke Beckerman.

Geke Beckerman

Geke Beckerman

Ik ben Geke, 23 jaar en in juli 2019 afgestudeerd als verloskundige. Na vier te gekke jaren in Rotterdam, werk ik sinds mijn afstuderen met veel plezier bij Zuiver Verloskundigen in Ede. Toekomstige ouders coachen en zorg verlenen in de leuke, maar soms ook spannende periode van zwangerschap en geboorte, geeft mij elke dag een flinke dosis positieve energie!

Leave a Reply