Oké, ik ben fan! 👩🏽‍⚕️Dit onwijs gave cadeau kreeg ik van mijn ouders voor mijn afstuderen. En wat voor cadeau. Op de foto’s is een baarkruk te zien. Door de ondersteunende hurkzit op een baarkruk kun je een optimale positie van het bekken creëren voor de geboorte van de baby. Door de zwaartekracht voelt het persen natuurlijk aan en voelen vrouwen ook beter de persdrang. Daarnaast is het bekken 30% ruimer dan wanneer je op je rug bevalt (en daarmee maak je dus meer ruimte voor de geboorte).

Door verloskundige Solange Candeias

WAAROM EEN BAARKRUK?
Tegenwoordig bevallen steeds meer vrouwen liggend in bed. Iedereen vind deze houding normaal; want als je al die bevallingsprogramma’s op televisie ziet krijg je vaak een bepaald beeld te zien: persend op bed, met instructies en de benen in de beensteunen. Maar liggend op bed is eigenlijk helemaal niet zo natuurlijk als wordt verondersteld, omdat je tegen de zwaartekracht in moet persen. Juist verschillende, natuurlijke houdingen hebben zoveel voordelen. Zo is de ontsluiting en uitdrijving (persen) korter, ervaren vrouwen minder pijn, vinden zij het makkelijker om te persen en is de kans kleiner op interventies zoals een knip of een vacuüm. De baarkruk is dus een van de manieren om een natuurlijke houding tijdens de bevalling te creëren, voor mij is dit dan ook onmisbaar bij mijn verlosspullen en gaat hij overal mee naar toe! Afgelopen week heb ik dan ook twee keer een kindje mogen verwelkomen op deze baarkruk!

GEVOEL VAN CONTROLE 💁🏽‍♀️
Als verloskundige vind ik het belangrijkst dat vrouwen zelf kiezen voor een baringshouding. Dit geeft een gevoel van controle waardoor zij de eerste periode na de bevalling beter op de bevalling terugkrijgen. Hierin vind ik het verassend om te zien dat wanneer je de vrouw zelf haar houding laat aannemen, zij vaak een andere houding kiest dan liggend op de rug. In mijn opleiding en werk heb ik de meerderheid van de bevallingen dan ook staand, zittend en in bad begeleid. Maar uiteraard is liggend bevallen ook helemaal prima als dit voor een vrouw goed voelt!

Deze blog verscheen eerder op Life of a Midwife, de blog van verloskundigen Solange Candeias en Geke Beckerman.

Solange Candeias

Solange Candeias

Ik ben Solange, 24 jaar en verliefd op de verloskunde. Ik werk met veel plezier als waarnemend verloskundige in de omgeving Breda. Naast mijn werk ben ik ook regelmatig te vinden op de yoga mat of in de stad voor een lekker koffietje. Het is een voorrecht om elke dag begeleiding te bieden in een van de bijzonderste processen in het leven van (toekomstige) ouders.

Leave a Reply