Alweer bijna een half jaar ben ik aan het werk als zelfstandige waarneemster. Ik kan wel zeggen dat ik de definitie van een waarneemster heb waargemaakt. Ik heb namelijk in maar liefst 7 (!) verschillende praktijken gewerkt. Bij sommige praktijken werkte ik voor een langere periode, bijvoorbeeld voor vakanties of ziekteverlof. Bij andere praktijken werkte ik een paar losse diensten omdat de praktijk omhoog zat en ik nog wat ruimte in mijn agenda had. Zoveel verschillende praktijken, betekende dus ook; al deze verschillende ziekenhuispasjes! In deze blog vertel ik je graag meer over mijn werk als waarnemend verloskundige.

Door verloskundige Solange Candeias

Na je afstuderen heb je vaak niet meteen een plekje om als vaste verloskundige in een praktijk te werken. Je gaat dan als waarneemster aan de slag. De ene kan fulltime als vaste waarneemster werken bij één praktijk. De ander gaat bij verschillende praktijken aan de slag, om zo fulltime te kunnen werken.

Zelf ben ik in mei verhuisd naar Breda. Een nieuwe, onbekende omgeving voor mij en dus ook onbekend voor alle praktijken in de omgeving. Ik had het geluk dat ik na mijn afstuderen direct aan de slag kon bij Verloskundigenpraktijk de Moriaen in Geertruidenberg, waarbij ik veel vanuit huis diensten kon doen. Omdat ik hier alleen de vakanties waarnam, ging ik ook bij andere praktijken aan de slag.
Eerlijk is eerlijk, soms was dit best pittig. Zoveel praktijken, zoveel verschillende werkwijzen, en altijd onderweg zijn naar verschillende locaties. Dit is flink investeren, maar uiteindelijk met een doel; ergens een fijn plekje vinden om vast te werken, dichtbij huis. Ik ben dan ook dankbaar dat ik in verschillende praktijken een kijkje heb mogen nemen, hier veel van heb mogen leren en nieuwe collega’s heb mogen leren kennen. Al deze ervaringen neem ik dan ook mee als verloskundige.

De komende twee maanden staat er voor mij waarneming op de planning bij vier verschillende praktijken. Daarna zal ik naar Nepal vertrekken om te ervaren hoe de verloskunde daar verloopt. Na mijn reis zal ik mijn waarnemingen hebben in Breda, Geertruidenberg en Oud-Beijerland. Aldus, lekker dichtbij huis. Ik heb er zin in! En dat vaste plekje? Dat komt nog wel! Daar heb ik alle vertrouwen in.

Deze blog verscheen eerder op Life of a Midwife, de blog van verloskundigen Solange Candeias en Geke Beckerman.

Solange Candeias

Solange Candeias

Ik ben Solange, 24 jaar en verliefd op de verloskunde. Ik werk met veel plezier als waarnemend verloskundige in de omgeving Breda. Naast mijn werk ben ik ook regelmatig te vinden op de yoga mat of in de stad voor een lekker koffietje. Het is een voorrecht om elke dag begeleiding te bieden in een van de bijzonderste processen in het leven van (toekomstige) ouders.

Leave a Reply