Het doormaken van een miskraam, het verliezen van een kindje in de prille zwangerschap kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Het is een gebeurtenis die je vaak moet verwerken. Het kan gepaard gaan met verschillende emoties zoals bijvoorbeeld verdriet, onzekerheid en angst. Des te belangrijker vind ik het om hierin begeleiding te bieden zodat ik vrouwen handvaten kan geven om het verlies te kunnen verweken.

Door verloskundige Solange Candeias

CASUS UIT DE PRAKTIJK 🏠
Zo ook tijdens mijn dienst afgelopen week. Het was een drukke dag. Er stonden een aantal kraamvisite gepland en ‘s middags een zwangeren bespreking met de gynaecoloog.
Terwijl ik net mijn gesprek afrondde bij een kraamvrouw, werd ik gebeld door een vrouw waarbij helaas in de prille zwangerschap een niet-kloppend hartje is bevestigd.

Vanmorgen heeft ze haar eerste gift misoprostol genomen, een medicijn om o.a. een miskraam op gang te brengen indien de miskraam niet vanzelf op gang komt.
Ze geeft aan dat ze sinds een half uurtje enorme buikpijn heeft met ruim bloedverlies. Ik was op vijf minuten afstand van haar en reed er meteen naar toe. Bij aankomst bleek het bloedverlies gelukkig weinig te zijn, maar had ze enorme buikpijn en drukgevoel. Na wat druk zetten voelde ze ineens de buikpijn wegzakken en ik zag het vruchtzakje ter grote van een mandarijn geboren worden. Het vruchtzakje met kindje is nog helemaal compleet. Heel bijzonder om te zien en ook niet vanzelfsprekend. Vaak komt het in kleine delen of is het vruchtje / kindje niet goed te herkennen. Dit keer dus wel. Ik vroeg aan de vrouw of ze het wilde zien, en dat wilde ze graag. Uit de kast pakte ik een matje waarop we het vruchtzakje met kindje erin neerlegde. Samen keken we er uitgebreid naar. De vrouw kreeg tranen, maar vond het zo bijzonder dat ze het op deze manier kon verwerken en hier vragen over kon stellen.
Als verloskundige vond ik het zelf heel mooi dat ik dit met haar kon doen en er uitgebreid met haar over kon praten om zo de juiste begeleiding te kunnen bieden. Ook de komende dagen zullen we als praktijk nog contact met haar houden over hoe het gaat.

SCHOLING 📚
Dit was voor mij een fijne ervaring van begeleiding die je als verloskundige kunt bieden aan vrouwen die een miskraam doormaken. In het voorjaar wil ik ook graag een training volgen over miskraam begeleiding. Een training waarbij je als verloskundige nog meer tools en handvaten krijgt om deze vrouwen te begeleiden.

Deze blog verscheen eerder op Life of a Midwife, de blog van verloskundigen Solange Candeias en Geke Beckerman.

Solange Candeias

Solange Candeias

Ik ben Solange, 24 jaar en verliefd op de verloskunde. Ik werk met veel plezier als waarnemend verloskundige in de omgeving Breda. Naast mijn werk ben ik ook regelmatig te vinden op de yoga mat of in de stad voor een lekker koffietje. Het is een voorrecht om elke dag begeleiding te bieden in een van de bijzonderste processen in het leven van (toekomstige) ouders.

Leave a Reply